Mijn zorg
'Zorg is een onderwerp dat alle generaties aangaat'

“Enerzijds is de zorg een onderwerp dat ver van mij afstaat. Ik heb zelf nooit in het ziekenhuis gelegen, ik ben gezond en mijn familie is niet hulpbehoevend. Wat dat betreft ben ik gezegend. Aan de andere kant weet ik van generatiegenoten hoe ingrijpend en belastend het is om mantelzorger te zijn. Dat is iets wat ons allemaal kan overkomen; het aantal mensen dat mantelzorg verleent neemt toe. Op zichzelf is dat iets heel moois, maar het vraagt ook maatschappelijke antwoorden op heel praktische vragen. Hoe pas je dat in je leven in? Wat betekent het voor je inkomen? Krijg je voldoende ruimte van je werkgever als je voltijds werkt?

Ik geloof zeker dat jongeren in de zorg zijn geïnteresseerd. Tenminste, dat zou wel moeten. Zorg is een onderwerp dat alle generaties aangaat. De zorguitgaven vormen de een na grootste post op de rijksbegroting. Een grote uitdaging voor de toekomst zijn de snel toenemende zorgkosten. Door de vergrijzing, die in Europa sneller groeit dan waar ook ter wereld, zal die vraag alleen maar verder toenemen. Tegelijkertijd neemt het aantal werkenden alleen maar af. Dat zorgt niet alleen voor schaarste op de arbeidsmarkt, maar vergroot ook de lastendruk. Natuurlijk is dat iets waar we met zijn allen naar moeten kijken.

We weten inmiddels dat innovaties de zorg niet per se goedkoper maken. Nieuwe medicijnen, behandelmethodes of apparatuur creëren een nieuwe vraag. Dat is ook logisch; we willen allemaal zo goed mogelijk geholpen worden. Ik ben benieuwd welke innovaties ons helpen de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg op een hoog niveau te houden, maar tegelijkertijd een rem op de kosten zetten. Wat dat betreft zouden we misschien meer aandacht voor preventie moeten hebben. De goedkoopste zorg is immers de zorg die je niet nodig hebt. In de praktijk is dat vaak lastig, omdat het bestaande belangen en verdienmodellen schaadt. Ik zou de vergelijking met duurzaamheid willen maken: de winsten komen niet altijd terecht bij de personen of bedrijven die maatschappelijk gezien het beste doen. Als we echt een doorbraak willen, moeten we als samenleving op een andere manier naar de zorg gaan kijken.”

Neem contact op
Meer weten?

Wil je meer weten over capacityd® en wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op zodat onze specialisten mee kunnen denken.

Contact
Capacityd 02
Je hebt direct toegang
Meer artikelen uit de rubriek "Mijn zorg" lezen?
‘Persoonlijke zorg biedt troost in tijden van ongeluk’ Capacityd Mijn Zorg Eric Corton Media
‘We moeten het andere gesprek met elkaar durven voeren’ Capacityd Mijn Zorg Andre Brand Media
'Laat de zorg weer zorgen' Capacityd Mijn Zorg Sandra Roso Sanchez Media
'De behoefte bestaat, maar er is nog veel werk te verzetten' Capacityd Mijn Zorg Henk Heinen Media
‘Mijn droomscenario is een zorg die nog persoonsgerichter gaat worden’ Capacityd Mijn Zorg Joep De Groot Media
‘Het ontbreekt in de zorg aan ondernemerschap’ Capacityd Mijn Zorg Dennis Moeke Media
‘De zorg kan veel meer leren van andere partijen’ Capacityd Mijn Zorg Stella Salden Media
‘Technologische vernieuwing roept altijd weerstand op’ Capacityd Mijn Zorg Deborah Nas Media
‘Regionale ziekenhuizen zijn druk bezig de zorg van de toekomst in de regio te ontwikkelen’ Capacityd Mijn Zorg Marc Hendriks Media
‘Het gaat ons om de betekenisvolle banen’ Hago Zorg Herman Busch Algemeen Directeur Media
‘Ik ben blij dat we samen deze stappen zetten’ Capacityd Mijn Zorg Rintje Schievink Media
‘Ik geloof sterk in geven en krijgen’ Capacityd Mijn Zorg Ton Goedmakers Media