Mijn zorg
'Ik ben blij dat we samen deze stappen zetten'

“Ik ben een soort manusje van alles, heb een MCL-hart en voel me zeer verbonden met deze omgeving. Op de eerste plaats ben ik er voor mijn team van 28 medewerkers, die zich bezighouden met onderhoud en reparatie van de medische apparaten. Ik probeer ze zo goed mogelijk in hun kracht te zetten. De basis is de medische techniek. Sinds kort hoort daar ook asset management bij; de administratieve kant van het beheer van de apparatuur.

We zijn ons er heel erg van bewust dat we het allemaal doen voor de patiënt. De apparatuur die wij onderhouden, daar wordt straks iemand mee behandeld – dat mag niet fout gaan. Maar de toenemende bureaucratie helpt daar niet bij. De druk is hoog, maar we maken er het beste van.In de zoektocht naar meer efficiency waren we al een paar jaar bezig om track & trace van medische apparaten in het ziekenhuis voor elkaar te krijgen. Dat gebeurt nog vrij grof, op afdelingsniveau. Ik sprak erover met Hago Zorg, dat bij ons de schoonmaak verzorgt. Zij helpen ons nu om dat veel fijnmaziger in te richten. We zijn ook om de tafel gegaan om onze processen te vergelijken. Wat doen jullie eigenlijk, en wanneer? En hoe kunnen we daarop inhaken? De een moet de apparatuur onderhouden, de ander moet het schoonmaken; waarom kunnen we dat niet combineren?

Vooral op piekmomenten wordt hier al gauw geroepen: er zijn veel te weinig spullen. In de kliniek wordt een keer misgegrepen met als gevolg dat men gaat hamsteren. Als iedereen dat doet, creëer je een tekort. Onze Uitleen Verpleegkundige Hulpmiddelen maakt rondes om apparatuur weer te verzamelen. Maar wat in kasten ligt, vind je niet zo snel. Een voedingspomp, bijvoorbeeld, is een apparaatje van 10 bij 15 centimeter. Het past in een laatje. Dat is lastig, want om het terug te vinden moet je alle kasten nalopen. Medewerkers kunnen het ophalen bij onze uitleen, maar ze brengen het niet altijd terug. Eigenlijk moet je dat ook niet van de verpleegkundigen vragen. Zij zijn nodig aan het bed.
We moeten ook de bedden onderhouden. Maar als er een patiënt op ligt kun je niks doen. Met de nieuwe, digitale werkwijze krijgen we daar binnenkort ook zicht op. En als een bed is schoongemaakt, kunnen wij daarna aansluiten om onderhoud te plegen. Straks communiceert ons systeem met dat van Hago Zorg en wordt ‘bedden scoren’ een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Nu we de basis hebben neergezet, kunnen we ook de uitleen van hulpmiddelen verder inrichten. Het voordeel van dit systeem is dat we apparatuur kunnen gaan aanbieden op ons intranet. Als we dat hebben ingericht, kunnen collega’s op elk moment zien wat er beschikbaar is en kunnen ze spullen reserveren. De verpleging heeft het heel druk. Daarom moet het laagdrempelig zijn, anders gaan mensen er niet mee werken. Ik ben blij dat we deze stappen zetten, samen met Hago Zorg. We hebben echt het gevoel: dit gaat ons helpen.”

Neem contact op
Meer weten?

Wil je meer weten over capacityd® en wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op zodat onze specialisten mee kunnen denken.

Contact
Capacityd 02
Je hebt direct toegang
Meer artikelen uit de rubriek "Mijn zorg" lezen?
‘Persoonlijke zorg biedt troost in tijden van ongeluk’ Capacityd Mijn Zorg Eric Corton Media
‘We moeten het andere gesprek met elkaar durven voeren’ Capacityd Mijn Zorg Andre Brand Media
'Laat de zorg weer zorgen' Capacityd Mijn Zorg Sandra Roso Sanchez Media
'De behoefte bestaat, maar er is nog veel werk te verzetten' Capacityd Mijn Zorg Henk Heinen Media
‘Mijn droomscenario is een zorg die nog persoonsgerichter gaat worden’ Capacityd Mijn Zorg Joep De Groot Media
‘Zorg is een onderwerp dat alle generaties aangaat’ Capacityd Mijn Zorg Talitha Muusse Media
‘Het ontbreekt in de zorg aan ondernemerschap’ Capacityd Mijn Zorg Dennis Moeke Media
‘De zorg kan veel meer leren van andere partijen’ Capacityd Mijn Zorg Stella Salden Media
‘Technologische vernieuwing roept altijd weerstand op’ Capacityd Mijn Zorg Deborah Nas Media
‘Regionale ziekenhuizen zijn druk bezig de zorg van de toekomst in de regio te ontwikkelen’ Capacityd Mijn Zorg Marc Hendriks Media
‘Het gaat ons om de betekenisvolle banen’ Hago Zorg Herman Busch Algemeen Directeur Media
‘Ik geloof sterk in geven en krijgen’ Capacityd Mijn Zorg Ton Goedmakers Media