Mijn Zorg
'Mijn droomscenario is een zorg die nog persoonsgerichter gaat worden'

“Transformatie van de zorg is onvermijdelijk. Reden één: vergrijzing. Op zichzelf fantastisch nieuws, maar het betekent tegelijkertijd dat we met zijn allen de komende jaren meer zorg gaan gebruiken. Reden twee: de kinderen zijn op en daardoor staat de arbeidsmarkt onder druk. We komen over tien jaar – in 2031 al – 135.000 mensen tekort in de gezondheidszorg. Dat betekent dat we ons serieus zorgen moeten gaan maken over de toegankelijkheid van onze zorg.

Het is te simpel om te zeggen dat als we de salarissen in de zorg maar verhogen de mensen vanzelf komen. Je concurreert met andere bedrijfstakken en salaris is slechts een van criteria waar mensen hun keuze op bepalen. Als dat onze strategie wordt, gaat die transformatie niet lukken. Wat we ook niet moeten doen is verschralen – overal met de kaasschaaf een lapje vanaf halen. Er moet echt iets gebeuren, willen we het samen redden.

Mijn droomscenario is een zorg die nog persoonsgerichter gaat worden. Denk aan technologische innovaties die het werk lichter maken en het zelfmanagement en de kwaliteit van leven van de cliënt verbeteren. Zoals een app die echt betrouwbare antwoorden heeft op veelvoorkomende vragen. Of de optie van een videoconsult. Mensen hebben een vraag als ze een vraag hebben. Niet eens per kwartaal, als ze toevallig op controle gaan. Mijn moeder van 76 heeft het niet zo op deze ontwikkelingen. Ze maakt gerust een afspraak online; dat doet ze ook met de kapper. Maar verder wil ze het gezicht van de dokter zien. Dat moeten we ook faciliteren. Maatwerk leveren.

Ik wil ook aandacht vragen voor sociale innovaties. Er is best veel zorg door sociale problematiek; eenzaamheid, schulden of armoede leiden vaak tot zorgvragen. Nu trekken we nog te snel de zorg in. Begrijp me goed: een medische oorzaak moet je medisch oplossen. Maar niet-medische oorzaken moet je anders aanpakken. Een integrale aanpak die draait om de vraag: wat is het beste voor deze persoon?
De zorgverzekeraars spelen in die transformatie een aanjagersrol. In de wet staat dat wij goede zorg moeten garanderen en vanuit daar meedenken over transformatie van het zorglandschap. Wij kunnen dat mogelijk maken door middel van duurzame coalities. Samen nemen we met de sector verantwoordelijkheid voor innovatie en sluiten we langjarige overeenkomsten die investeringen mogelijk maken.”

Neem contact op
Meer weten?

Wil je meer weten over capacityd® en wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op zodat onze specialisten mee kunnen denken.

Contact
Capacityd 02
Je hebt direct toegang
Meer artikelen uit de rubriek "Mijn zorg" lezen?
‘Persoonlijke zorg biedt troost in tijden van ongeluk’ Capacityd Mijn Zorg Eric Corton Media
‘We moeten het andere gesprek met elkaar durven voeren’ Capacityd Mijn Zorg Andre Brand Media
'Laat de zorg weer zorgen' Capacityd Mijn Zorg Sandra Roso Sanchez Media
'De behoefte bestaat, maar er is nog veel werk te verzetten' Capacityd Mijn Zorg Henk Heinen Media
‘Zorg is een onderwerp dat alle generaties aangaat’ Capacityd Mijn Zorg Talitha Muusse Media
‘Het ontbreekt in de zorg aan ondernemerschap’ Capacityd Mijn Zorg Dennis Moeke Media
‘De zorg kan veel meer leren van andere partijen’ Capacityd Mijn Zorg Stella Salden Media
‘Technologische vernieuwing roept altijd weerstand op’ Capacityd Mijn Zorg Deborah Nas Media
‘Regionale ziekenhuizen zijn druk bezig de zorg van de toekomst in de regio te ontwikkelen’ Capacityd Mijn Zorg Marc Hendriks Media
‘Het gaat ons om de betekenisvolle banen’ Hago Zorg Herman Busch Algemeen Directeur Media
‘Ik ben blij dat we samen deze stappen zetten’ Capacityd Mijn Zorg Rintje Schievink Media
‘Ik geloof sterk in geven en krijgen’ Capacityd Mijn Zorg Ton Goedmakers Media