Mijn zorg
'Het gaat ons om de betekenisvolle banen'

“In de eerste lockdown waren wij in de ouderenzorg samen met de verzorgenden nog de enigen die bij de bewoners kwamen. De familie mocht er niet meer bij. De betrokkenheid die we met de ouderen hadden was enorm. In de ziekenhuizen schakelde Hago Zorg op met tientallen mensen voor extra schoonmaak en desinfectie. Het belang van de schoonmaak stond in die periode in één klap op de kaart. De koning noemde ons in een toespraak, net als de minister-president. Dat gaf extra waardering voor onze medewerkers.

De saamhorigheid en communicatie tussen de driehoek Zorg, Facilitair en Schoonmaak heeft in de coronatijd een boost gekregen. Laten we dat vooral vasthouden. De werkdruk en de tekorten aan zorgpersoneel werden in de pandemie nog zichtbaarder. Hoog tijd dus om met elkaar te kijken hoe we de handen ineen kunnen slaan om ‘niet-zorgtaken’ door ‘niet-zorgopgeleiden’ te laten uitvoeren. Hago Zorg kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Verschillende (zorg)organisaties binnen Vebego bouwen gezamenlijk aan een nieuw zorgservicebedrijf. Wij kunnen onze kennis en kunde in het vinden, aansturen, opleiden en begeleiden van medewerkers inzetten voor alle ‘niet-zorgtaken’. Zo kunnen we het zorgpersoneel ontlasten. Dat doen we ook door in te zetten op technologie: track en trace gecombineerd met menskracht, onder de noemer capacityd®.

De betaalbaarheid van de zorg speelt ook een cruciale rol. Als wij mensen leveren voor de ziekenhuiszorg, komt daar 21 procent btw bovenop die onze zorgklanten niet kunnen verrekenen. In de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de GGZ is het btw-tarief 9 procent. Waarom is er geen BTW compensatiefonds, zoals bij gemeenten en provincies? Ook in het buitenland geldt een 0 procent btw-tarief in de zorg voor het inkopen van externe diensten. Ik ga graag samen met zorgbestuurders het gesprek in politiek Den Haag aan om dit ook in Nederland voor elkaar te krijgen. Wie staat er op om dit te helpen bereiken? Met onze nieuwe zorgministers Conny Helder (ex-ouderenzorg) en Ernst Kuipers (ex-Academisch Ziekenhuis) moet dit zeker lukken.

Om het btw-probleem op te vangen is er in de afgelopen jaren een nieuwe samenwerkingsvorm georganiseerd. Een BV voor 100 procent in eigendom van de instelling of het ziekenhuis. De opdrachtgever betaalt geen belasting omdat het een eigen BV is. Wij leveren de expertise, front- en backoffice en het dagelijks management – wij zijn de managing partner. De verantwoordelijkheid ligt bij de instelling of ziekenhuis. Door middel van KPI’s worden afspraken gemaakt en de BV kan bestaan uit alle facetten van het facilitair bedrijf inclusief zorgondersteuning.

Ik vind het ook belangrijk om transparant te zijn. Iedere klant mag bij ons zien wat we onder de streep overhouden. We hebben geen geheimen, omdat we echt een bijdrage willen leveren om de zorg betaalbaar te houden. Het gaat ons om de betekenisvolle banen. Dat is niet alleen maar een slogan – daar staan we ook echt voor: mensen die met plezier naar hun werk gaan en die een bijdrage leveren aan de zorg.”

Neem contact op
Meer weten?

Wil je meer weten over capacityd® en wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op zodat onze specialisten mee kunnen denken.

Contact
Capacityd 02
Je hebt direct toegang
Meer artikelen uit de rubriek "Mijn zorg" lezen?
‘Persoonlijke zorg biedt troost in tijden van ongeluk’ Capacityd Mijn Zorg Eric Corton Media
‘We moeten het andere gesprek met elkaar durven voeren’ Capacityd Mijn Zorg Andre Brand Media
'Laat de zorg weer zorgen' Capacityd Mijn Zorg Sandra Roso Sanchez Media
'De behoefte bestaat, maar er is nog veel werk te verzetten' Capacityd Mijn Zorg Henk Heinen Media
‘Mijn droomscenario is een zorg die nog persoonsgerichter gaat worden’ Capacityd Mijn Zorg Joep De Groot Media
‘Zorg is een onderwerp dat alle generaties aangaat’ Capacityd Mijn Zorg Talitha Muusse Media
‘Het ontbreekt in de zorg aan ondernemerschap’ Capacityd Mijn Zorg Dennis Moeke Media
‘De zorg kan veel meer leren van andere partijen’ Capacityd Mijn Zorg Stella Salden Media
‘Technologische vernieuwing roept altijd weerstand op’ Capacityd Mijn Zorg Deborah Nas Media
‘Regionale ziekenhuizen zijn druk bezig de zorg van de toekomst in de regio te ontwikkelen’ Capacityd Mijn Zorg Marc Hendriks Media
‘Ik ben blij dat we samen deze stappen zetten’ Capacityd Mijn Zorg Rintje Schievink Media
‘Ik geloof sterk in geven en krijgen’ Capacityd Mijn Zorg Ton Goedmakers Media